Reconnect.with.Yourself

Je bekijkt nu Reconnect.with.Yourself

Waarschijnlijk heb je het de laatste tijd weer te druk gehad, je maakt je misschien zorgen over een bepaalde situatie, voelt je onzeker omdat je jezelf steeds vergelijkt met anderen, volgt je dagelijkse routines zonder erbij na te denken of deze nog wel bij je passen en zit te veel in je hoofd.

Kortom, je bent het contact met jezelf, met dat wat jij écht belangrijk vindt, kwijtgeraakt.  

Soms ben je zelfs zo druk dat je onrustig wordt van stilstaan. Van niets doen. Je kunt het simpelweg niet meer. Herken je dit? Maar diep van binnen weet je dat je zo niet door kunt gaan. Dat dit niet de weg naar Duurzame.Groei is. Je voelt je al een tijdje Over.Whelmed en vermoeid.

Om weer in verbinding te komen met je True.Self, je ziel of gewoon ‘jezelf’ ;-), moet je eerst vertragen, stil staan en ruimte creëren om te ontspannen. Alleen dán kun je je bewust worden en de reis naar binnen maken.

Ik herken je situatie. Daarom deel ik hieronder 5 korte rituelen die mij helpen om – ondanks al mijn interesses, verantwoordelijkheden en to do’s – in contact met mezelf te blijven.

Misschien even een korte uitleg van het begrip ‘Rituelen’. Voor mij is een ritueel een aantal handelingen die ik na elkaar, steeds in een vaste volgorde, uitvoer. Ik voer deze handelingen heel bewust uit en besteed aandacht aan het proces, waardoor het voor mij een andere lading krijgt dan een dagelijkse ‘gewoonte’ waar ik me soms zelfs niet of nauwelijks meer van bewust ben. Maar het blijft altijd klein. Ook ik heb namelijk genoeg andere dingen te doen ;-). 

Ritueel 1 - Slow Down

Ik omschreef mezelf altijd als een locomotief (nou ja, sneltrein is misschien gepaster); stil zitten is geen optie, ik moet door, ‘wat kan ik nog doen?’. Zoiets. Tot ik me op een dag ineens afvroeg waarom alles bij mij altijd zo gehaast ging. Ik had in principe tijd genoeg, geen super strakke deadlines en toch voelde ik me altijd opgejaagd.

Vanaf dat moment ben ik bewust gaan vertragen. Ik ben mijn haren langzamer gaan wassen onder de douche, ik ben langzamer gaan eten en ik stopte met het gebruiken van het woordje ‘even snel’; ‘ik ga even snel naar de winkel’ of ‘ik beantwoord nog even snel een laatste mailtje’. Ik merkte al snel dat deze kleine verandering mij heel veel rust gaf.

Hoe zit dit bij jou? Voel jij je ook altijd gehaast? Probeer er eens een dag op te letten en kijk eens of er dingen zijn die je net even iets langzamer kunt doen.

Ritueel 2 - Take a Breath

Je ademhaling gaat in principe vanzelf. Je bent je er waarschijnlijk niet steeds van bewust. Zeker niet als je het druk hebt. Maar wist je dat er een enorme kracht schuilt in de manier waarop je ademhaalt? Dit ontdekte ik een paar jaar geleden tijdens een lezing van Jan Bommerez. Een zeer interessante man, maar pfff een PowerPointpresentatie van 360 slides is voor iedereen een uitdaging. Ik was dan ook oprecht verbaasd toen ik aan het einde van de dag nog altijd fit & scherp de auto terug naar huis instapte. Hoe dan?!

Mijn antwoord vond ik in de oefening die we gedurende de dag een paar keer gedaan hadden. Het was een ademhalingstechniek die de ‘4-7-8’ genoemd wordt. Met deze techniek activeer je het parasympatisch zenuwstelsel wat zorgt voor rust, ontspanning & concentratie.

De stappen zijn simpel:

Ritueel 3 - Be Still

Minimaal 1 avond per week houd ik volledig vrij voor mezelf. Ik begrijp dat dit een uitdaging voor je kan zijn, maar wil je me beloven dat – al doe je helemaal niets met de andere rituelen in dit artikel – je wel je uiterste best doet om tijd voor jezelf vrij te maken?

Vergeet Boer Zoekt Vrouw, of Wie is de Mol. Je kunt echt zonder. Eén dagdeel per week volledig aan jezelf besteden, levert je zoveel energie, zelfvertrouwen en voldoening op, dat je alle uitdagingen die het leven je in de rest van de tijd aanbiedt met zoveel meer flow & moeiteloosheid aankunt. Trust me, dit wil je!

Goed ;-). Ik start ‘mijn’ avond altijd met een (Yoga Nidra) meditatie. Eén van deze bijvoorbeeld: 

Er is genoeg te vinden online, dus kijk rustig wat bij jou past.

Het kan fijn zijn om de gevoelens, gedachten en visualisaties die je tijdens deze meditatie hebt ervaren, meteen op te schrijven. Gebruik hiervoor het liefste een fijn journal, zodat je je aantekeningen op een later moment nog kunt teruglezen.  

Ritueel 4 - Get Some Guidance

Heb jij dat ook? Dat je eigenlijk niet precies weet wat mensen bedoelen als ze zeggen ‘je moet je hoofd-hart lijn versterken’ of ‘luister naar je intuïtie’. Ja, als er iets gebeurt kun je soms achteraf nog wel zeggen ‘ik wist het!’, maar daar blijft het dan ook wel bij.

Ik vroeg me bij dit soort uitspraken altijd af ‘hoe dan?!’. Tot ik de kracht van inzichtkaarten ontdekte. Nu maak ik bijna dagelijks gebruik van mijn (inmiddels meerdere) carddecks om toegang te krijgen tot mijn onderbewuste en te werken aan persoonlijke groei & zelfreflectie.

Hoe werkt dit precies?

Meestal start ik mijn (werk)dag met het trekken van een kaart, en vaak pak ik ze er ook nog bij als ik ergens tegenaan loop of niet weet wat ik moet doen in een bepaalde situatie. Ik haal een paar keer diep adem, schud de kaarten, leg ze in een waaier op tafel en stel net voor het pakken van een kaart een vraag. Daarna lees ik de toelichting, die – en daar zit de kracht van de kaarten – voor iedereen en op ieder moment iets anders betekent. Jij, jouw onderbewuste, geeft de echte betekenis aan dat wat er geschreven staat. En je intuïtie helpt je om de informatie die je krijgt te verbinden aan dat wat er op dit moment in je leven speelt.

Nu vraag je je misschien af met welke kaarten je het beste kunt starten. Ikzelf ben een paar jaar geleden begonnen met de Inner Compass Kaarten. Een set toegankelijke kaarten met prachtige illustraties. 

Sinds kort heb ik ook de Mystical Shaman Oracle Cards. Ik voelde me ertoe aangetrokken, en kwam ze steeds weer tegen. En dat is denk ik ook meteen het beste advies dat ik voor je heb; kijk tot welke kaarten jij je aangetrokken voelt. Wanneer voel je ‘die wil ik hebben!’?

Ritueel 5 - Stretch Yourself

Ik houd van sporten. En hoewel ik nog altijd aan het zoeken ben naar de ‘perfecte’ routine – groepslessen, thuis op mijn matje, iedere dag even of 3x in de week intensief – geniet ik in de tussentijd vooral van mijn Yin Yogalessen & oefeningen.

Yin Yoga is een rustige, ontspannen vorm van yoga, die je bindweefsel en gewrichten versterkt & versoepelt en waarbij je iedere houding meerdere minuten vasthoudt. Je gebruikt je lichaam niet om in een houding te komen, maar gebruikt de houding om je lichaam beter te voelen. En dat is precies waar we naar op zoek zijn.

Als je geïnteresseerd bent, kijk dan eens naar bijvoorbeeld deze video:

Het kán bijna niet anders, dan dat je na het uitvoeren van de rituelen in dit artikel meer in verbinding staat met jezelf. Hopelijk lukt het je om één of meerdere van deze rituelen te verwerken in je wekelijkse planning. Je gaat je hierdoor snel rustiger & meer in flow voelen.

Voor mij vormt ‘Reconnect.With.Yourself’ dan ook steeds het uitgangspunt om te leven & te werken volgens mijn Natuurlijke.Ritme – het ritme van de seizoenen, de maan, mijn vrouwelijke cyclus én mijn bioritme.