Leer luisteren naar je Internal.Voice

Je bekijkt nu Leer luisteren naar je Internal.Voice

In de wereld van posts, stories, likes en comments zijn we steeds vaker naar buiten gericht. Verwachtingen en meningen van anderen, nadenken, twijfelen en to do lijstjes maken dat we (te)veel in ons hoofd zitten en het verleerd zijn om contact te maken met onze eigen intuïtie. En dat is jammer. Want daar waar ‘de buitenwereld’ je aan het twijfelen kan brengen, weet je intuïtie juist precies wat goed voor je is. Maar dan moet je wel leren luisteren…

Dit is een onderwerp waar ik zelf super enthousiast over ben. In contact komen met je intuitie, of ‘Internal.Voice’ zoals ik het vanaf nu zal noemen, makes ALL the difference!! Maar laten we even bij het begin beginnen…

Als je mij vraagt naar de beste uitvinding OOIT, zal ik zonder twijfel GOOGLE roepen! Voor iemand zoals ik, die gek is op nieuwe dingen leren, alles continu wil verbeteren en overal een antwoord op wil hebben, is GOOGLE on-mis-baar. In mijn jaren als brand manager werd ik dan ook niet zelden ‘Miss Google’ genoemd, want als iemand iets niet wist, zocht ik het wel even op…

De opkomst van internet en social media brengt wat mij betreft dan ook vooral positieve dingen met zich mee. Ik heb alle kennis van de wereld binnen handbereik, de drempel om met iemand in contact te komen is aanzienlijk kleiner geworden en ik laat me op dagelijkse basis inspireren door de meest informatieve, mooie en creatieve Instagram accounts. Maar er is, net als altijd, een downside to this all…

Met de opkomst van vooral social media is het delen van je mening en het geven van feedback zoveel makkelijker geworden…

En dat hoeft geen probleem te zijn als iedereen zijn of haar mening met respect zou uiten. Of zich net wat vaker af zou vragen of zijn of haar mening er überhaupt er wel iets toe doet. Voegt het waarde toe aan de discussie of zorgt het ‘in the end’ alleen voor gekwetste gevoelens…? Maar dat gebeurt wat mij betreft nog veel te weinig.

Daarnaast zorgt niet alleen de mening of feedback van een ander voor toegenomen onzekerheid bij vooral de huidige generaties, maar ook het continu geconfronteerd worden met ‘your best day / hairstyle / vacation / boyfriend / cappuchino EVER’, maakt dat je je steeds afvraagt hoe het toch komt dat jij het minder goed voor elkaar lijkt te hebben.

Ik noem dit External.Noise; letterlijk geluid (of beelden) van buitenaf die ervoor zorgen dat jij anders over jezelf gaat denken. En dan bedoel ik met anders niet ‘beter’. Want dat gebeurt eigenlijk maar zelden…

Toen ik in aanraking kwam met de kracht van je innerlijke wijsheid vond ik dan ook dat IEDEREEN hiervan af zou moeten weten. Wat een geweldige manier om je eigen koers te blijven varen. Om te genieten van alle prachtige inspiratie die er online te vinden is, maar zonder je te laten raken door de mening van anderen. Zonder je eigen vlammetje over ‘what so ever’ te laten doven door all what is out there…

Wat is dat dan, die Internal.Voice?

Eigenlijk is het heel simpel. Het is het vertrouwen in jezelf. In het gegeven dat alles wat je wil weten, wat je nodig hebt al in jezelf aanwezig is. En voordat ik nu allemaal opmerkingen krijg; Nee… als jij niet weet wie de 13e president van de USA was, dan weet je Internal.Voice dat ook niet helaas ;-)).

Je Internal.Voice gaat over het diep van binnen WETEN. Weten wat goed voor je is. Weten welke kant je op moet gaan. Weten of je wel of niet naar dat feest moet. Het is een wijsheid die verder gaat dan jouw kennis of ervaring en geen boodschap heeft aan jouw angsten of overtuigingen.

Deze laatste (angsten & overtuigingen) schaar ik overigens ook onder External.Noise. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, aangezien het hier gaat over gedachten van jezelf, maar je angsten en beperkende overtuigingen komen voort uit je EGO. En niet uit jouw kern, jouw essentie. Of zoals sommige het ook noemen, je ziel.

Je Internal.Voice zal namelijk nooit streng voor je zijn. Ze zal je niet adviseren om harder te werken of om nóg meer door te zetten, maar laat je een makkelijkere, maar uiterst effectieve & authentieke manier zien om vooruit te komen. Luister dus naar deze wijsheid en je bereikt meer door minder te doen. Helemaal mijn ding zoals je zult begrijpen ;-).

Leren luisteren.

Nu kan ik me voorstellen dat dit allemaal nog wat abstract klinkt. Dat je geen idee hebt hoe je dan in contact kunt komen met die zogenaamde ‘interne wijsheid’. Waar je moet beginnen. Daarom hieronder een paar simpele, maar heel effectieve & praktische tips. 

O ja, en als je geen zin hebt, dan is het natuurlijk ook helemaal prima om hier te stoppen met lezen. Maar ik beloof je, in contact komen met je Internal.Voice gaat je zoveel opleveren.

Let’s start with the basics.

Je Internal.Voice schreeuwt niet, maar fluistert. Daarom laat zij zich makkelijk overschreeuwen door de hectiek van je dagelijkse leven. En hoe meer jij in je hoofd zit, hoe lastiger het wordt om je innerlijke wijsheid te horen. Vertrouw daarom vaker op wat je voelt in plaats van op wat je denkt, want intuïtie heeft niets te maken met logica & denken.

Dat is dan ook de reden dat de 6 manieren om in contact te komen met je Internal.Voice hieronder, allemaal gebaseerd zijn op stilte en creativiteit. Je moet namelijk wel leren luisteren. Have fun with it!

1. Stil zijn

Ja, ik heb gezegd dat ik je ga helpen, maar niet dat het gemakkelijk zou gaan worden ;-). Stil zijn is dé beste manier om weer in contact je komen met jezelf. Omdat ik ruimte creëren voor dit soort dingen ook nog altijd een uitdaging vind, starten we klein. Probeer vandaag, als je op het toilet zit, op je koffie aan het wachten bent of de kinderen eindelijk in bed liggen en je partner aan het sporten is, eens 5 minuten stil te zijn. Gewoon stil. En concentreer je op je ademhaling en je lichaam. Meer niet.

2. Naar buiten

Mocht je deze week wat meer tijd vrij kunnen maken, ga dan naar buiten. Het bos in. Of naar de duinen of de zee, mocht je in de buurt wonen. 20 minuten zonder afleiding, dus ook zonder telefoon, is al genoeg. De geluiden en groene omgeving helpen je ontspannen en in contact komen met je lichaam.

DSC_1784
3. Visualiseren

Klik hier om een korte visualisatie beluisteren (7 minuten). In deze visualisatie word je in contact gebracht met je innerlijke mentor. Je innerlijke mentor is een versie van jou, maar dan 20 jaar ouder. Tijdens de visualisatie kun je je oudere zelf vragen stellen en hoor je zijn of haar adviezen voor jou. Mocht het de eerste keer nog niet ‘lukken’ om uit je hoofd te komen, maak je geen zorgen. Dit proces kost tijd, wees geduldig en lief voor jezelf.

4. Moodboard maken

Mocht je naast de visualisatie een keer zin hebben in iets anders of je merkt na een paar keer proberen dat visualiseren niet helemaal ‘jouw ding’ is, dan kan het maken van een moodboard je misschien dichter bij je kern brengen. Maak via Pinterest, Trello of gewoon op een wit vel of board een collage van alle afbeeldingen die jou aanspreken en probeer voor jezelf te achterhalen waarom een bepaald beeld je aanspreekt.

5. Inzichtkaarten

Ook inzichtkaarten kunnen een krachtige tool zijn om je te helpen bij het vinden van je innerlijke kompas. De kaarten brengen je op speelse wijze in contact met je intuïtie. Je kunt ze gebruiken om je dagelijks richting te geven of om een vraag te beantwoorden die je hebt over een specifieke kwestie. 

6. Flow schrijven

Iets wat bij mij ook goed werkt, is flow schrijven. Ook hier is het belangrijk dat je jezelf eerst losmaakt van je gedachten, zorgen en emoties door even stil te worden en op je ademhaling te letten. Hierna neem je je probleem of situatie in gedachten en start je met schrijven. Denk niet na over wat je schrijft, maar start met schrijven en blijf schrijven tot er bijvoorbeeld 15 min voorbij zijn. Zet eventueel een wekker als je dit fijn vindt.

Het lijkt een hoop werk, om bij je Internal.Voice te komen.
Maar je bent dichterbij dan je denkt…

Want als je heel eerlijk naar jezelf bent, dan wéét je vaak al wel wat je wilt. Of zou moeten doen in een bepaalde situatie. Denk maar eens aan al die keren dat je een dilemma met je partner of een vriend(in) besprak. Je wist diep van binnen al wel wat je wilde, maar de kans is groot dat je door de mening van anderen of door je eigen beperkende gedachten aan het twijfelen bent gebracht…

En dat gaan we vanaf nu, nooit meer doen!